Fotoshoot in het Rietveld Schröderhuis

Het Rietveld Schröderhuis!!

Ik kreeg de kans om een fotografie project te doen in het Rietveld Schröderhuis. Deze super toffe omgeving, de kleuren en alle vormen in dit huis zijn al een inspiratiebron op zich. In samenwerking met Amber Ambrose Aurèle en Judith van Vliet hebben we een fashion shoot gedaan geïnspireerd op de werken van Gerrit Rietveld..

Ik neem jullie mee naar deze bijzondere plek, de bijzondere collectie van deze designers en geef een uniek kijkje achter de schermen bij een project als deze.

Een shoot begint vaak met een idee, een concept. Schoenen ontwerpster Amber Ambrose Aurèle en fashion designer Judith van Vliet hebben samengewerkt aan een serie die ze ‘Hollandse bodem’ hebben genoemd.

Zoals de naam al verraadt, gaat het om Nederland. Een duurzame collectie die is ontworpen en gemaakt in Nederland. Voornamelijk van Nederlandse duurzame bronnen, zoals linnen en wol, en Nederlandse gerecyclede materialen: denim, tampons (restmateriaal) en oude uniformen. De meeste stoffen worden geweven door Enschede Textielstad, ook gevestigd in Nederland.

De inspiratie van de collectie is ons mooie land: Nederlandse kunstenaars van de Stijl, zoals Mondriaan, Rietveld, architect Ben van Berkel, Delfts Blauw, vissersbreigoed en de Noordzee.

Bij aankomst op de set, worden de modellen helemaal in de make up gezet. Hun haren worden gedaan, er word besproken voor wat voor looks de designers willen gaan en de make up artieste werkt dit uit. 

Als fotograaf zorg ik altijd dat ik op tijd aanwezig ben op de set, zodat ik mijn spullen klaar kan zetten en een paar test shots kan maken. Dit doe ik zodat wanneer de modellen uit de visagie zijn, ik zo snel mogelijk aan de slag kan gaan met de daadwerkelijke shoot. Ook neem ik hier een moment om goed met het team van de art direction/creative direction te bespreken wat voor beelden ze willen en hier pas ik dan mijn lichtsetting op aan. 

Wees een teamplayer

Het is ook enorm belangrijk dat je als fotograaf een teamplayer bent. Je werkt veel met modellen, stylisten, visagisten, hair stylisten etc. Op de set kan dit soms wat lastig en veel zijn, maar het is goed om hier een weg in te vinden. Werk samen, maak nieuwe connecties, toon interesse in de ander.

Je foto’s worden echt naar een next level getild als iedereen op zijn gemak is, zichzelf kan laten zien en een stem heeft. Een model is belangrijk voor de look en uitstraling, maar ook de styling en visagie moeten in balans zijn. Als iedereen doet waar hij goed in is en echt een plek krijgt in dit team, zie je dit terug in de resultaten.


Mode fotoshoot voor Marlien Peeters Design

Van concept naar beeld

Wanneer je je kledinglijn gaat lanceren is het belangrijk om hier goede en professionele foto’s van te laten maken. Omdat ik een achtergrond heb in mode en styling, kan ik het hele proces samen met je bedenken. Van het bedenken van een goed concept en het maken van moodboards, tot make-up en accessoires, alles moet samenkomen zodat we een unieke stijl kunnen bedenken voor jouw en je bedrijf.

Hierbij is het belangrijk dat we op zoek gaan naar de kernwaarden die je graag wil uitstralen. Wanneer we deze gevonden hebben, maken we samen een moodboard. Moodboards zijn belangrijk om een sfeer te vinden die bepalend is voor de shoot. Aan de hand van het moodboard snapt het hele team ook wat er van ze gevraagd word en wat we willen overbrengen.
Wat zijn je waarden?

Zo hebben we voor modeontwerpster Marlien Peeters een concept bedacht waarin we op zoek zijn gegaan naar waarden die bij haar als fashion designer passen.

Marlien is (net als ik) een storyteller, haar kleding zou een wake-up call of een eye-opener kunnen zijn. Ze speelt met dingen die als lelijk, deprimerend of stom worden beschouwd en maakt er iets grappigs, aardigs of moois van. Het is de spanning tussen die twee kanten, waarin veel contrast zit, en waar vanuit haar ontwerpen ontstaan.

We hebben dan ook gekozen voor een locatie waar we qua beeld verschillende kanten mee op konden. Het contrast tussen donker en licht, harde en zachte materialen, kleur tegenover verzadiging, overal is contrast te voelen.

Schakelen op locatie

Als modefotograaf is het enorm belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan. Je moet voorbereid zijn op verschillende lichtomstandigheden, deze kunnen namelijk snel omschakelen en hier kun je het beter op voorbereid zijn. Als de zon doorkomt bijvoorbeeld, krijgen sommige accessoires weleens een ongewenste reflectie, of het gezicht van een model krijgt nare schaduwen. Ik neem altijd een reflectiescherm mee om het licht zoveel mogelijk te sturen en dit te voorkomen. Ook gebruik ik altijd flitsers, ook op een buitenlocatie. Dit omdat ik graag de regie in eigen hand wil houden. Met de flitsers kan ik het licht zelf sturen, bepalen vanuit welke hoek het licht komt en hoe sterkt de inval is. Dit werk voor mij enorm prettig en ik kom niet vaak voor verrassingen te staan op locatie. 

Benieuwd naar wat ik voor jou bedrijf, kledinglabel of designs kan betekenen? Neem contact op en dan kijken we samen naar de mogelijkheden!

BTW, misschien leuk om te vertellen dat deze shoot ook in gepubliceerd in FLANELLE MAGAZINE!

Lookbook fotografie

Het draait om details

Je hebt de term vast weleens voorbij zien komen: lookbook fotografie. Maar wat is dit nu precies, en waarom is deze vorm van fotografie nu zo belangrijk?

De naam zegt het al, lookbook foto’s moeten ervoor zorgen dat een bepaalde fashion look het beste naar voren komt. Alles moet hierbij kloppen en kleding die in beeld gebracht moet op de best mogelijke manier naar voren komen. Het gaat er dan ook om dat de verkoop van bepaalde kledingstukken beter gaat lopen. Het draait om details, belichting en compositie. Op locatie of in de studio?

Omdat het bij deze shoot echt draait om de kleding en hoe deze overkomt, word lookbook fotografie vaak in een studio gefotografeerd. Zonder omgeving die eventueel af kan leiden van de kleding.

Dit is echter niet per se een regel om jezelf aan vast te houden, want soms kan een toffe omgeving ook helpen om iets toe te voegen aan een beeld. Het gaat erom dat je een sfeer overbrengt, dat je een look creëert die bij jouw doelgroep past. Met mijn achtergrond als styliste en mijn passie voor mode en alle trends kan ik hier goed in meedenken en kunnen we samen een mooi lookbook maken.


WAT IS JOUW LOOK?

Online Fashion editorial ‘Two sides of a Labyrinth’

Two sides of a labyrith is een project gebaseerd op de zintuigelijke overbelasting die in het dagelijks leven wordt ervaren. Waar snelheid en productiviteit centraal staan. De enorme informatie die elke dag word verzameld, moet door de geest worden verwerkt. Dit proces zal in de droom en de droomwereld verwerkt worden. In de droom worden de ervaringen en emoties vertaald en gebundeld in een wereld van beeld, wezens en monsters.

Die droomwereld en het proces worden vertaald door het gebruik van verschillende weeftechnieken door Berdine Dijkstra in haar designs. Ook zoekt ze naar mogelijkheden om deze droomwereld en de emoties te vertalen naar haar designs. Hand gewoven technieken en het proces hiervan staat haaks tegenover de snelle wereld. Waar de focus ligt op ambacht en het handgemaakte, gedetailleerde en langzame proces. Elke draad is door de handen van de maker gegaan

LEES MEER…

Fashion fotografie voor Assuré Magazine

Mijn werkwijze tijdens een fotoshoot

Soms heb ik gewoon zin om met een creatief team een tof concept uit te werken. Een test shoot te doen zoals dat heet. Bij een test shoot gaat het om samenwerken, experimenteren, een shoot of bepaald thema toevoegen aan je portfolio, maar vooral ook om plezier te maken samen. Je ontmoet vaak nieuwe creatieve mensen en samen kijk je hoe je alles uit deze dag kunt halen.

Zo ook tijdens deze shoot. Ik had al een tijdje een hele vette locatie gezien via internet en hier wilde ik een fashion shoot organiseren. Ik ging op zoek naar een model, vond een hele creatieve styliste, iemand voor de make-up en last minute kwam er nog een videograaf. Echt heel vet!

Eenmaal op de locatie had ik niet echt een beeld in mijn hoofd van hoe deze shoot eruit zou komen te zien, ik wilde me laten inspireren door de locatie en dit heb ik ook gedaan. Soms heb ik allerlei poses in mijn hoofd of afbeeldingen die ik ergens gezien heb ter inspiratie, maar nu ben ik zonder ideeën deze shoot ingegaan.

Zoals hier te zien is was de zon deze dag lekker aanwezig. Dit is top, want dan kun je met een flitser het licht invullen en heb ik vaak maar 1 flitser gebruikt. Bij het maken van een portret is een reflectiescherm vaak ook al voldoende in zo’n situatie. Ik vind het altijd prettig om de zon dan iets vanaf de zijkant te laten schijnen, of juist vanuit achter het model, zodat ik een flitser aan de voorkant zet, dan krijg je een heel mooi zacht licht in de haren en aan de achterkant van het model..

Keuzestress..

Bij iedere shoot maak ik enorm veel foto’s. Deze foto’s importeer ik allemaal in lightroom en degene die er voor mij uitspringen geef ik een ster, zodat ik alvast een soort selectie heb. Vaak werkt het voor mij het best als ik een paar dagen naar de foto’s die ik gemaakt heb kijk, ik zie dan veel beter welke werken of welke niet. Als ik een nieuwe shoot heb gedaan ben ik namelijk nog helemaal in het moment van de dag, heel enthousiast en vind ik keuzes maken dan vaak ook moeilijk. Maar wanneer ik dit verspreid over een aantal dagen gaat dit makkelijker.

Vanuit lightroom ga ik de beste foto’s bewerken in photoshop. Ik verzacht de huid vaak iets en maak sommige kleuren of details extra opvallend door bijvoorbeeld de kleuren iets meer levendigheid te geven. Het verschild echt per project hoe ik de nabewerking doe, maar ik zorg vaak dat de omgeving waarin een model zich bevind niet alle aandacht afleid.

Contact met fashion magazines

Nadat ik deze shoot bewerkt had, voelde ik dat deze echt een podium verdiende. We hadden toffe foto’s, een hele mooie video, alles viel op zijn plek. Ik ben dan ook contact gaan opnemen met een aantal modebladen.

Dit contact doe ik vaak via de mail. Ik kijk welke bladen ik interessant vind en welke passen bij de shoot die ik heb gedaan. Dan stel ik een goede mail op en zet ik de foto’s in lowres in de bijlage als voorbeeld.

Zo kwam ik bij Assuré Magazine, een magazine met focus op beauty, fashion en editorial fotografie. Assuré werkt veel met kunstenaars, fotografen, het is echt een community. Toen ik ze mailde, kreeg ik meteen een hele leuke reactie terug en ze wilden ons werk zowel online als in hun magazine plaatsen. Heel tof dus!!

Behind the scènes bij fashion shoot voor Hunter Magazine

Van Halloween naar Halloqueen

Samen met fashion styliste Angel van Goolen is het idee ontstaan om voor Halloween een fashion shoot te bedenken. Het idee is om high fashion, kleur en drama samen te laten komen in een shoot met in ons achterhoofd de term ‘Halloqueen‘. Het mag dus over de top, creatief en griezelig worden, maar wel met een fashion touch. Angel heeft dit vision board gemaakt, zodat het team, bestaande uit een make-up artist, 2 modellen, de fotograaf (ik) en de styling (Angel zelf), weten wat er van ieder word verwacht en waar we naar op zoek gaan.

Wanneer er een vision board gemaakt is, komt er vaak ook nog een callsheet. Dit is een overzicht met de tijden van wie wanneer aanwezig moet zijn, hoe lang er over de make-up gedaan kan worden, de styling, de fotografie en alles wat bij de shoot komt kijken. Een callsheet is een fijne houvast tijdens een shoot, iedereen weet precies wat er verwacht word en hoelang iedereen de tijd heeft om te shinen.De setting

De setting of locatie van een fotoshoot is enorm belangrijk. Voor deze shoot hebben we een binnenlocatie gevonden die Angel helemaal heeft ingericht met Halloween accessoires. Wanneer je voor een shoot een concept gaat bedenken, zoek je hier vaak voorbeelden bij. Het word dan het veel makkelijk om te bepalen welke omgeving daarbij hoort. Ga je bijvoorbeeld kleding voor een webshop fotograferen is een studio vaak het mooist, wil je een urban uitstraling, kun je een mooie stad met toffe gebouwen kiezen, kortom je kijkt altijd wat voor omgeving klopt bij hetgeen wat je wil uitstralen. Zorg dat een foto een verhaal verteld, dan snapt de kijker ook veel beter waar hij naar kijkt.

“Don’t be into trends. Don’t make fashion own you, but you decide what you are, what you want to express by the way you dress and the way to live.” —Gianni Versace

WAT IS JOUW FAVORIETE HALLOWEEN KARAKTER?